воскресенье, 26 мая 2019 г.

Третій тур Кубка Ланевського – третій ігровий, перший «вузловий»

На кожному великому турнірі є певні вузлові моменти – події, які в-решті-решт стають вирішальними для виборювачів трофеїв. Першим вузловим днем вирішальних матчів на турнірі пам’яті видатного харківського коментатора стала субота, 25 травня. Цього дня завершувався груповий етап змагань. Ігор третього туру чекали ми із нетерпінням, адже в кожній групі турніру була своя інтрига, своя надмотивація, своя історія протистоянь. Третій тур дав відповідь на питання щодо чвертьфіналістів турнірів, а також визначив тих, хто виборюватиме Кубок Надії.

На тижні, що передував третьому ігровому дню нашого турніру, прийшла сумна звістка. Для нас симпатична, але, вочевидь, непрофесійна команда з села Морозівка знялася зі змагань. Не знаю як ви, мій читачу, але я засмучений. Так, ця команда відверто не вміла грати в футбол; так, морозівці пропустили понад 50 голів за два тури; так, у підопічних Ельвіри Шевченко майже нічого не виходило з гравецької точки зору і команди суперники сприймали їх виключно постачальниками очків та гарної різниці забитих-пропущених. Але водночас: ця команда прагнула і бажала грати, ця команда (наче як у відомому вірші Лесі Українки) «без надії таки сподівалася», ця команда, в будь якому разі, запам’яталася нам усім і незвичним складом, і щирістю тренера, і завзяттям, і прагненням.

Проте, від лірики перейдемо до справ турнірних. Через зняття Морозівки, керуючись регламентними нормами турніру, організатори змагань присудили усім командам, що вже зіграли, або мали зіграти з морозівцями (командам «Сокіл», ДЮСШ-7 і «Колос» Сніжків) технічні перемоги із рахунком 6:0. Таким чином, ще до початку ігрового дня ми знали першого чвертьфіналіста цьогорічного Кубка Ланевського – ним став «Сокіл», який мав грати з Морозівкою цього дня і який єдиний набрав максимальну кількість очок на груповому етапі турніру – 9 залікових пунктів, зігравши лишень 2 матчі.

Група "А"

Тут без несподіванок. «Сокіл» та «Дюсш-7» вийшли в чвертьфінал та дали зрозуміти, що вони є претендентами на призові місця. Саме тут грала Морозівка, тому в суботу ми побачили лишень один матч цієї групи: ДЮСШ-7 – «Колос» Сніжків.

Коли хочеш і можеш
«Сімка» зіграла впевнено, розкуто, але водночас сконцентровано. Суперник зі Сніжкова все ж таки поступається досвідченій ДЮСШ-7 в класі, а тому великий рахунок 23:1 не повинен нас дивувати. Водночас, навіть за такого нищівного рахунку, ми впевнено можемо говорити про те, що в команди зі Сніжкова є потенціал. Їм би лавочку по-довше, ось у чому справа…

Що стосується ДЮСШ-7, то в них вдавалося в цій грі практично все. Хотілося б відзначити, що на відміну від сумнозвісних 36:0 проти Морозівки, де підопічні Віктора Глєбова та Миколи Іванка відверто знущалися над слабкими та невпевненими, у звітному поєдинку футболісти «сьомої» були зайняті футбольною справою. Відпрацьовували ігрові зв’язки, шліфували власну майстерність, прагнули грати усвідомлено і солідно. Шана і повага, як то кажуть – яскравий приклад того, як добре складається гра, коли і хочеш, і можеш.

До слова, минулого ігрового дня у своєму післяматчевому флеш-інтерв’ю наставник ДЮСШ-7 Віктор Глєбов говорив про те, що у нього будуть претензії до першої команди (на відміну від другого складу), якщо вона невдало зіграє і, раптом, вилетить з турніру. Мабуть, юні футболісти зрозуміли натяк і вирішили не засмучувати ані свого тренера, ані своїх уболівальників і здобули впевнену та переконливу звитягу.

Відмітимо також, що перемога з великим рахунком проявила в цьому матчі кількох яскравих виконавців у команді ДЮСШ-7. Зокрема хет-триками відзначилися Богдан Явдошенко та Олександр Харченко, Аліна Городецька реалізувала дубль (до слова обидва м’ячі дуже красиві). Ну а Роман Моргунов зі своїми сімома голами та й взагалі очолив нині таблицю кращих бомбардирів турніру.

Віктор Глєбов, тренер команди ДЮСШ-7: «Сыграли более-менее дисциплинировано – друг на друга играли. Сегодня больше было игры в пас, больше касания мяча. Все это способствовало успеху. Хотя сейчас у нас еще не пик формы. Мы только приближаемся к пику формы. Нужно работать над физической подготовкой. Как говорится: «если долго мучиться, что-нибудь получится»
 

Група "В"

«Група смерті» цьогорічного турніру пам’яті Бориса Ланевського подарувала нам два цікавих, принципових й якісних протистоянь. Думається, що ніхто не здивований, що і Валки, і Фенікс, і Богодухів продовжують боротьбу за головний трофей змагань. ДЮСШ7-2 продовжить боротьбу в Кубку Надії.

Коли відступати вже не можна
Це була перша перемога «Фенікса» на турнірі. І це несподіванка, адже до початку змагань підопічних Сергія Гриценка та Юрія Ващенка називали одними з явних фаворитів розіграшу Кубка Ланевського. Проте, дві стартові нічиї «крилатих» стали підставою для хвилювань численних вболівальників «Фенікса».

Однією з причин, через яку «феніксам» не вдавалося здобути перемоги в попередніх матчах проти Богодухова та Валок, називалася нестача концентрації та уваги. Нарешті цю ваду хлопці більш-менш здолали. Так, учні тренера Гриценка пропустили першими (до слова, забив за ДЮСШ-7 все той самий Роман Моргунов), але надалі в обороні «Фенікс» зіграв дуже уважно і більше не пропускав. Водночас, «відродженим з попелу» вдалося 6 разів уразити ціль: Долгуля, записав на свій рахунок дубль, красиві м’ячі поклали Михайло Солдатенко та Данило Дудін, ще по-одному голу забили Нікіта Боднар та Данило Ходацький, який після певної «обкатки» в другій команді повернувся до основи.

Очевидно, що в поділі команд на перший і другий склад існує своєрідна умовність. Адже гравці основи раз-по-раз беруть участь в іграх «дубля». Це стосується обох команд, що виставили на турнір по два склади: ДЮСШ-7, «Фенікс». Ну хіба Володю Лазарєва чи Романа Моргунова можна вважати гравцями дублю «сімки»?! Так само як Артема Шевченка чи Дениса Міхно не можна відносити до гравців другої команди «Фенікса». Очевидно, що не останню роль ці підсилення зіграли у тому «Фенікс-2» пробився до наступного раунду турніру. А от другій команді ДЮСШ-7 чогось не вистачало в кожній грі групового етапу. Звісно, потрібно ще раз зазначити, що група вийшла дуже серйозною. Але нуль в графі набраних очок означає, що ДЮСШ-7-2 змагатиме далі в Кубку Надії. Власне, ніхто хлопців за це сварити не буде. Завдання понад все проходити в чвертьфінал перед цією командою ніхто не ставив. А от в Кубку Надії друга команда «сімки», очевидно, буде головним претендентом на перемогу. Принаймні так здається нині.

Віктор Глєбов, тренер команди ДЮСШ-7: «Впечатления от игры нормальные. Ребята старались. Где-то не хватило физических сил. Самое главное ощущалось присутствие духа у моей команды. Играли до последней минуты. Мы чуть-чуть помладше – «обкатываем» 2008 год. Игрой доволен, результатом, естественно, нет. Могли бы и лучше сыграть, но не хватило сил».
Сергій Гриценко, тренер команди «Фенікс»: «Первый тайм слабо команда сыграла. Во втором тайме внесли небольшие коррективы и игра получилась. Вначале матча ощущалось волнение. У нас недавно была тяжелая игра с «Соколом», потратили много сил – это первое. Второе – как только добавили движение, стало все получаться. А так – играть «стоя» не получается. Кроме того, скажу, если не вся команда, то половина ребят уставшие».
 

В обласному дербі перемагає Роман Коверя
Чи не найочікуванішим матчем минулої суботи була гра ДЮСШ Валки та ДЮСШ Богодухів. Попри те, що на турнірі Ланевського команди зійшлися вперше, обидві колективи вже мають дуже принципову історію протистоянь. Направду, це було справжнє дербі – дербі Харківської області.

Ми вже неодноразово наголошували, що Андрій Луценко привіз на турнір дуже боєздатний колектив. Богодухів відверто подобався своєю бойовитістю, розумінням футболу, певними навиками варіативності гри. Проте, в матчі з валками щось пішло не так. Команді з Богодухова не вдалося жодного разу вразити ціль. Погодьтеся мати «0» в графі забитих не дуже притаманно до міні-футболу. Та й в інших статистичних показниках ДЮСШ Богодухів програла.

При тому, не сказати, що ДЮСШ Валки аж так переважали в грі свого суперника. Проте, у них є Роман Коверя. Через цього гравця будується гра колективу Віктора Детюка. І ця ставка вкотре зіграла. В матчі-дербі забивав виключно Роман, записавши до свого активу черговий в його виконавській кар’єрі хет-трик. До слова, зверніть увагу на третій м’яч Ковері в цьому матчі – гравець сам створив собі момент, і сам його реалізував, а вийшло в нього це достатньо ефектно.

Потрібно зазначити, що перевага Валок над Богодуховом в цій грі «підкралася» непомітно. Якось так тишком-нишком – і раптом 3:0. Дуже довго, майже увесь перший тайм тримався рахунок 0:0. Перший м’яч Роман Коверя забив лишень на 19 хвилині. Також на гру певним чином вплинула небесна канцелярія – обіцяний синоптиками дощ почав падати як раз під час цього принципового протистояння. Але всі ми знаємо, що погода однакова для обох команд, тож нарікати на неї підстав у Богодухова немає. А от подумати про те, як би так зробити, аби четвірки польових були більш-менш рівноцінними – ось задача на майбутнє для Андрія Луценка. Адже перемога Валок сталася ще й через те, що Віктору Детюку вдавалися більш якісні та рівноцінні зміни під час гри.

Андрій Луценко, тренер команди ДЮСШ Богодухів: «Откровенно – сегодня счет по игре. Просто мы сегодня где-то с пяти утра на ногах. Мы уже провели две игры в турнире «Кожаный мяч», расписали финальную «пульку». Поэтому мы дали возможность сыграть ребятам, которые у нас меньше играют, чтобы они попробовали уровень этого турнира. Дальше у нас закончится наконец-то большой футбол и мы сможем сконцентрироваться на мини-футболе. Так что, я думаю, в следующем матче вы увидите совсем другой футбол. Нам не удалось сегодня забить, хочу отметить вратаря соперника Анатолия Наку – не дал нам забить. У наших ребят было какое-то волнения, как будто они на воротах соперника увидели Буффона или Нойера. Какой-то страх удара был, а вот уверенности в завершении не было»
Віктор Детюк, тренер команди ДЮСШ Валки: «Ми вперше зустрілися з командою Богодухова в Валках, на турнірі пам’яті Масельського. І там програли їм. Тому ми добре знали їхні сильні сторони. Вони грають на контратаках. У нас більший досвід в іграх з міні-футболу, футзалу. Команда кілька років бере участь в міських турнірах. Ну, і це, звісно дається в знаки. Ми десь сьогодні зіграли на класі. Багато не забили: і Рома Коверя, і Байрачний, і Брильов, і Сиротенко… Але грою, в принципі задоволений. Зіграли на нуль за цих погодних умов»
 

Група "С"

Три команди набрали в групі по 6 очок і пройшли далі до чвертьфіналів. Це ДЮСШ ХФТІ, ДЮСШ-13 та Фенікс-2. Певною несподіванкою, очевидно, можна вважати перемогу другого «Фенікса» над тринадцятою ДЮСШ. Але, власне, саме ця перемога забезпечила участь «дублерів» в чвертфіналі турніру.

Повернення Добрелі не вистачило
Микола Кравченко жалівся, що його ЦПТО-3 вкрай не вистачає травмованих лідерів команди. Зокрема йшлося про Данила Добрелю. Втім, попре те, що з виходом Добрелі на поле гра ЦПТО-3 мала значний прогрес, цього не вистачило, аби досягти успіху в матчі проти «фізиків» з П’ятихаток. Та й дубля Добрелі також до пристойного фіналу також не вистачило.

І все ж таки потрібно зазначити, що команда ЦПТО-3 має потенціал. Від гри до гри ми спостерігаємо за прогресом команди. А це є головне, адже наставник Микола Кравченко неодноразово наголошує, що завданням його підопічних на сьогодні є навчитися правильно грати у футбол. Власне, за цим ми і спостерігаємо. Ми ж своєю чергою, вже чекаємо за протистоянням другою команди ДЮСШ-7 і ЦПТО-3 в Кубку Надії. Це має бути цікаво.

Що стосується ДЮСШ ХФТІ, то цього разу тренерський штаб «фізиків» змінив тактику. Якщо минулого туру польові четвірки гравців цієї команди формувалися з молодих футболістів одного віку, то у звітній грі ми бачили змішані четвірки. Цей нюанс не завадив, а може й допоміг здобути підопічним пана Сухомлінова три очки. Примітно, що черговий хороший матч провів Артем Гугля, записавши на своє ім’я хет-трик.

Василь Сухомлінов, тренер команди ДЮСШ ХФТІ: «Впечатления от игры только положительные. Есть, конечно, определенные ошибки. Ну а так, хорошо, что одержали две победы. Дальше будем тренироваться, работать дальше. Нужно учить детей выходить и с первой до последней секунды выкладываться в игре. И прислушиваться к тренерам. Так, у нас сейчас молодежь «все знает». Живем, как говорится, во времена интернета, ютуба… Будем работать» 
Микола Кравченко, тренер команди ЦПТО-3:«Во-первых, сегодня у нас на третью игру, наконец-то, появился Добреля. К сожалению для нас он уже 31-го мая уезжает в Германию на турнир. Но сегодня он, конечно, добавил игры. Но у нас все-равно многие мальчики еще травмированы. Но все-таки, мы сегодня игру показывали. Ребята старались. Однако, ребята постарше эту нашу игру читают, быстрее принимают решении, да и физически посильнее. Еще раз повторюсь – мы на этом турнире только учимся».
 

Перша поразка ДЮСШ-13
І наносить її не очікувано другий склад команди «Фенікс». Ну, не сказати, що дуже несподівано, позаяк ми вже писали достатньо гарних слів на адресу підопічних Юрія Ващенка після першого туру («Фенікс» тоді святкував перемогу над командою ЦПТО-3). Але все ж таки, при всій повазі, ДЮСШ-13 не оновлена і молода команда Миколи Кравченка, а суперник більш майстерний та досвідчений.

Перед грою здавалося, що підопічні Сергія Головка не матимуть особливих проблем з «дублерами» «Фенікса», хоч і традиційно підсиленими кількома гравцями основи. Однак, першими забили як раз «крилаті» – відзначився один з «легіонерів» з основи Олександр Безрук. Швидкі голи вже стають візитівкою команди «Фенікс-2» – це так, на замітку їхнім суперникам. В усіх трьох поєдинках групового турніру «феніксам вдавалося» забивати на стартових хвилинах матчу.

Відповідь підопічні Головка відклали аж на другий тайм. Втім, гол-відповідь вийшов ефектним,хоча й трохи курйозним. Після шикарного удару-навісу з аута, який виконував гравець ДЮСШ-13, Артем Шевченко зрізав м'яч у дев'ятку власних воріт.

Гол, яким Ходацький вивів «Фенікс» вперед, і який став переможним, також вийшов на диво гарним. Прямий удар по воротах ДЮСШ-13 зі штрафного, і хай була присутня й помилка голкіпера «тринадцятої», але удар у Ходацького вийшов дійсно класовим. Взагалі початок другого тайму в принципі був насичений футбольною красою. Радимо всім переглянути – не пошкодуєте.

В-решті-решт, у групі усі залишилися при своїх. Три команди йдуть далі. Єдино про що може дорікнути своїм підопічним Сергiй Головко, це про втрату першого місця в турнірній таблиці групи С. Власне будуть намагатися реабілітуватися вже у чверть фінальному матчі проти команди ДЮСШ-7.

Сергій Головко, тренер команди ДЮСШ-13: «Первое: у нас играет 2007 год, а мы играли против пятого/шестого. Второе: у нас была перед этой игрой очень сложная встреча с «Востоком». Третье: нам не хватило хладнокровия сегодня. Не скажу, что плохо играли. Играли хорошо, не хватило хладнокровия. К тому же, вратарь соперника творил чудеса: и рикошеты парировал, и били ему «из-под» игрока, ну и вообще – где-то везение было на стороне «Феникса»» 
Юрій Ващенко, тренер команди «Фенікс-2»: «Мы не ожидали такого результата, честно говоря. Хочу поздравить ребят. Боролись по-настоящему. Главное, что было желание. Сегодня была хорошая игра с очень сильным соперником. Хочу поблагодарить обе команды. Молодцы. Если мои ребята будут так стараться, как сегодня, то мы и в четвертьфинале поборемся»
 

«Факти річ вперта, втім статистика набагато поступливіша»
Без Морозівки команди забивали на всіх менше м’ячів ніж в попередніх турах – всього 55 голів (9, 17 м’ячів всереньому).

Також через зняття команди з Морозіки змінилися таблиця бомбардирів. Нині краща трійка голеадорів виглядає наступним чином: Роман Моргунов – 9 (ДЮСШ-7), Артем Гугля – 6 (ДЮСШ ХФТІ), Роман Коверя – 6 (ДЮСШ Валки). Останнього ігрового дня групового етапу було призначено та реалізовано 1 пенальті – його виконав Роман Моргунов з ДЮСШ-7, забивши в ворота команди «Сокіл». Загалом юні футболісти порушували правила гри трохи менше ніж минулого туру – 37 разів.

Команда туру: ДЮСШ Валки.

Матч туру: ДЮСШ Валки – ДЮСШ Богодухів.

Розчарування туру: Морозівка (ну дуже вже прикро, що ця команда знялася зі змагань)

Голеадори туру: Роман Моргунов (ДЮСШ-7, 7 голів), Богдан Явдошенко (ДЮСШ-7, 3 голи), Олександр Харченко (ДЮСШ-7, 3 голи). Роман Коверя (ДЮСШ Валки, 3 голи), Артем Гугля (ДЮСШ ХФТІ, 3 голи).

Воротарський мінімум: Анатолій Наку (ДЮСШ Валки, 0 пропущених), Володимир Лазарєв (ДЮСШ-7, 1 пропущений), Ельдар Братчук («Фенікс», 1 пропущений), Володимир Лазеба («Фенікс-2», 1 пропущений).

Символічна збірна туру:

Воротар: Анатолій Наку (ДЮСШ Валки)

Польові гравці: Роман Моргунов (ДЮСШ-7), Роман Коверя (ДЮСШ Валки), Данило Ходацький («Фенікс-1/2»), Артем Гугля (ДЮСШ ХФТІ).

Субота чвертьфіналів
Наступної суботи, першого дня літа, відбудуться чвертьфінальні матчі турніру пам’яті Бориса Леневського.

«Сокіл» зустрінеться з ДЮСШ Богодухів,

ДЮСШ Валки гратимуть з командою «Фенікс-2»

«Фізики» з команди ДЮСШ ХТФІ з’ясовуватимусь стосунки з «Феніксом»

ДЮСШ-7 змагатиметься з ДЮСШ-13

На розігріві чвертьфінальних протистоянь відбудеться матч першого туру Кубка Надії між командами ЦПТО-3 і «Колос» Сніжків.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.