воскресенье, 19 мая 2019 г.

Другий тур Кубка Ланевського – «більшого вимагай!»

Слова з відомої пісні гурту Океан Ельзи, очевидно, могли б стати девізом 2-го туру турніру пам’яті Бориса Ланевського. От, нібито, має один з фаворитів змагань команда «Сокіл» стовідсотковий результат (дві перемоги в двох іграх), а тренер Лисконог сварить своїх підопічних: «огидно зіграли», – каже. Тож – більшого вимагає…

А взяти результати «сімки» чи «Фенікса» в цьому турі: основний склад «крилатих» грає другу нічию поспіль, а, розхвалені нами в минулому турі, дублери програють; водночас, ДЮСШ-7 зі своїми двома складами зовсім лишається без набраних в цьому турі очок. Натомість від цих команд точно можна і треба вимагати більшого.

Здається, єдиний хто має бути задоволеним обидвома ігровими днями турніру, так це Сергій Головко, адже його вихованці з ДЮСШ-13 є другою командою, що на ряду з «Соколом» виграли обидва стартові поєдинки. Проте, знаючи характер цього фахівця, можемо із впевненістю декларувати – хто-хто, а Сергій Головко точно вимагатиме більшого.

Зрештою, другий тур закрутив дужу інтригу в кожній групі турнірної таблиці. Насправді, не тільки кожна команда має шанс продовжити боротьбу за головний трофей турніру, але й вилетіти добра половина команд. Тому ми з нетерпінням чекатимемо на 3-й тур, у якому смарагдовий газон точно горітиме під ногами юних футболістів. Буде дуже гаряче наступної суботи, і впевнений – без сенсацій не обійдеться.

Група "А"

Нічийна гра, яку виграли «соколята»
Другого ігрового дня кубка пам’яті Бориса Ланевського першими на поле спорткомплексу Національного фармуніверситету вийшли фаворити групи "А" команди ДЮСШ-7 та «Сокіл». Іноді буває у футболі, що за рівної гри виграє одна з команд. Але щоб рівність була настільки очевидною – це рідкість. Йдеться ось про що – обидві команди мають майже ідентичні статистичні показники у цій грі. Обидві команди завдали по 20 ударів по воротах, обидві влучили в ствір однакову кількість разів (по 12), ба більше, навіть каркас воріт виручив одну та іншу команду по одному разу. І перемогу святкували підопічні Костянтина Лисконога лишень завдяки автоголу гравця «сімки» Данила Вавенка – можливо ось таким чином футбольна доля «помстилася» команді ДЮСШ-7 за знущання над «любителями» з Морозівки минулого туру (нагадаємо, «сімка» першого ігрового дня «знищила» морозівців з рахунком 36:0).

Відмітимо, що в цьому матчі було виконане перший 10-метровий штрафний удар турніру, через перебір фолів. Записали 6 порушень у свій пасив «академіки» з «Соколу», але гравці ДЮСШ-7 не скористалися нагодою та не покарали взяттям воріт червоно-чорних за грубість.

Гра проходила в достатньо спокійному темпі. І це досить дивно, адже обидві команди можуть і вміють грати на швидкості, володіють достатньо великим і різноманітним футбольним інструментарієм, аби демонструвати не лишень ефективну, але й ефектну гру. Щодо ефектності, то прикрасою першого поєдинку другого ігрового дня стали голи, що ними обмінялися команди в першому таймі. Кирило Бех, фактично на старті гри, сам собі створив момент і пробив щільно зі стійкою. А маленький шедевр Романа Моргунова, що він створив за кілька хвилин потому, взагалі став кращим взяттям воріт ігрового дня.

Це була перша гра, і можливо команди остаточно не прокинулася, але ми, відверто кажучи, очікували більшого від протистояння явних фаворитів групи. В наступному турі «Сокіл» зустрічатиметься з аутсайдером «Морозівкою», а ДЮСШ-7 екзаменуватиме команду «Колос» зі Сніжкова.

Володимир Лазарєв, гравець ДЮСШ-7: «Начали мы матч хорошо, были моменты, были удары, но, скажем так, нас повела реализация моментов. У партнеров были моменты, у меня было много ударов, но все мимо… Следующий матч нужно только выигрывать. Назад отступать некуда. Если выиграем следующий матч и у нас будет 6 очков, то мы точно пройдем дальше, так что нам нужна только победа». 
Костянтин Лисконог, тренер команди «Сокіл»: «Отвратительно сыграли. Футбола не было, помучались и поехали домой. Это дети, не могут они играть спокойно и стабильно в двух играх подряд».
 

Морозівка забиває

Морозівка забиває, але програє. Ну програє, але ж забиває.

Направду, в матчі команд з «зимовим» підтекстом – грали команди Морозівки та Сніжкова – команда Ельвіри Шевченко продемонструвала певний прогрес у своїй грі. І справа не в тому, що морозівці пропустили голів майже вдвічі менше ніж в стартовій грі (15 проти 36), а в тому, що вони навчаються. Так, цій команді доведеться вчитися у кожній грі на нашому турнірі. І потрібно так і сприймати свої ігри молодим футболістам і футболісткам з Морозівки. Ще раз закцентуємо увагу, що ця команда зі звичайної сільської школи, що прагне грати, прагне присвятити частину свого життєвого часу Великій грі.

До слова, наставниця команди з Морозівки Ельвіра Шевченко у флеш-інтерв’ю після розгрому від ДЮСШ-7 робила ставку на те, що перший гол на турнірі Ланевського заб’є дівчинка. Нагадаємо, що у складі цієї команди заявлені цілих три представниці прекрасної половини людства. Натомість, вже ж таки автором дебютного голу став хлопець – Стас Єфимов.

Що стосується команди "Колос" зі Сніжкова, то підопічні Сергія Точки виконали поставлене завдання – здобули три очки в матчі, в якому не мали право це не зробити. До того ж, тренер волів, аби в цій грі взяли участь усі футболісти, що нині є в наявності, що і було зреалізовано. Зазначимо також, що гравець «Колоса» Кирило Новіков, завдяки 8-ми голам, що він забив в ворота Морозівки, очолив таблицю бомбардирів турніру.

Звісно, від самого жеребкування і Морозівку, і «Колос» було заочно записано в аутсайдери групи "А". Втім, три очки Сніжкова, що він здобув у звітній грі, та програш ДЮСШ-7 дають команді Сергія Точки шанс зачепитися за друге місце в групі. Для того «Колосу» потрібно вигравати в очному протистоянні з ДЮСШ-7, що відбудеться вже наступної суботи.

Сергій Точка, тренер команди «Колос» Сніжків: «Головне сьогодні було те, щоб усі мої футболісти пограли. Ми не ставили завдання забити якомога більше м’ячів. На наступний матч будемо ставити завдання здобути перемогу. Ми нікого не боїмося, хоч і частенько програєм» 
Ельвіра Шевченко, тренер команди Морозівка: «Сьогодні головне, що ми забили свій перший гол. У нас так буває, що коли забиваємо, то вже гра йде веселіше. І наші дівчата сьогодні краще виглядали, чим у першому турі. Ми пропустили вдвічі менше сьогодні, 15 голів. Хоча я просила їх пропустити не більше 10, то вони трохи не виконали установку тренера. Але думаю в наступній грі нам заб’ють ще менше, а ми будемо намагатися не один гол забити, а два чи три, чи більше».
 

Група "В"

Друга поспіль нічия «Фенікса». Нічия на користь Валок


У другому поєдинку другого ігрового дня Кубка Ланевського зустрічалися команди "Фенікс" і ДЮСШ Валки.

«Група смерті» – так називають на великих турнірах, на кшталт Чемпіонатів Європи чи Світу, групи, в яких зібрані приблизно рівні за силою команди, що претендують на серйозні здобутки. Такою групою на турнірі пам’яті Бориса Ланевського цьогоріч стала група В. Тут тобі і «Фенікс», що до початку змагань вважався одним з фаворитів всього турніру, і «зубаста» команда з Валок, і міцний колектив з Богодухова, і другий склад сьомої ДЮСШ, що традиційно підсилюється гравцями основи. В результаті маємо найнепередбачуванішу групу і найбільшу інтригу з поглядом на заключний тур групового етапу турніру.

Цієї інтриги могло би не бути, якби не суботня нічия «Фенікса» і Валок. Як і в першому турі, єдина нічия ігрового дня була за участі «феніксів». Можливо, можна говорити, що «Фенікс» в обох іграх мав десь, хай і невиличку, але ігрову перевагу. Проте, здобути перемогу підопічним Сергія Гриценка не вдається вже другу гру поспіль. Мабуть ще більш прикро, що не вдалося перемогти і 18 травня, адже цього дня у наставника команди був День Народження. Не спроміглися «фенікси» організувати гідного подарунка для свого тренера.

Що стосується самої гри, то драматургія цього поєдинку свідчить скоріше про те, що ця нічия була, напевно, на користь команди з Валок. Перший тайм виграли «фенікси» з рахунком 2:0. Але у другому таймі гравці ДЮСШ Валки здійснили камбек, відігравши обидва м’ячи. Концентрації і уваги, ось чого, очевидно, не вистачило підопічним Сергія Гриценка та Юрія Ващенка. До слова, керував діями «Фенікса» в цій грі саме останній. У флеш-інтерв’ю пан Юрій зазначив, що можливо на результатах «Фенікса» відбивається змореність, адже зараз завершується сезон.

У ДЮСШ Валки гра будувалася із розрахунку на талановитого і досвідченого лідера команди Романа Коверю. Побудова гри через нього, і на нього, врешті-решт, принесла результат. Адже саме Роман забив обидва м’ячі за Валки у цій грі.

Віктор Детюк, тренер ДЮСШ Валки: «Для нас нічия – це позитивний результат. Вчора наша команда провела важку гру плей-оф чемпіонату області з Сахновщиною. Багато хлопців грали на фоні змореності. Ну і бачите, це футбол. Ми не забиваємо свої стовідсоткові моменти, а собі привозимо. У першому випадку наша обрізка призвела до голу. В другому, трохи підвів воротар. Але все ж таки команда проявила характер. Рома Коверя забив, хоча теж грає після травми, лишень півтора тижня тому гіпс зняли. Головне, що команда показала характер. Якщо є характер, то буде футбол. Що стосується нашого суперника, то ми обре знаємо цю команду, багато з ними гаємо. Якщо вони десь і переважають нас за якимись показниками, то не набагато. Усі ігри ми з ними граємо достойно. Десь ми виграємо, десь вони. Але щоб вони нас переграли вчисту, то такого не було. Нічим новим ця команда нас не здивувала. Голи ми свої пропустили, то є футбол, нам забили після власних помилок. Натомість ми забили сьогодні трудові голи». 
Юрій Ващенко, тренер команди «Фенікс»: «Сегодня нам не хватило концентрации, внимания. Я считаю, что вообще команда как-то расслабилась, после того как повела в счете 2:0. Ну и, честно говоря, сейчас конец сезона, очевидно ребята подустали уже чисто физически. На следующую игру будем настраивать. Главное что б этот настрой до них дошел. Ми же, в принципе, на каждую игру их настраиваем. Для того, чтобы бороться за первое, второе место в группе нам нужна исключительно победа в следующей игре. Другой результат нас не устроит».
 

Дебютант стає фаворитом
У попередньому звіті ми писали про команду з Богодухова, як про міцного дебютанта Кубка Ланевського. Добре враження залишила ця команда після першого туру. Натомість після впевненої перемоги команди Андрія Луценка над другою командою ДЮСШ-7, команда з Богодухова очолила турнірну таблицю і, по факту, стала фаворитом групи "А".

До слова, приємно відмітити те, що на другу гру турніру ДЮСШ Богодухів приїхала із значною підтримкою. Це дуже добре, що вболівальники приїхала з достатньо віддаленого районного центре Харківської області, аби підтримати своїх юних футболістів.

Другий склад ДЮСШ-7 традиційно був підсилений кількома гравцями основи. В принципі не сказати, що команда «сімки» грала погано. Ба більше, під час гри команди рівну кількість разів влучили в ствір воріт суперника (по 17 разів). Але до того ж тричі Богодухів рятував каркас воріт, тому вболівальники ДЮСШ-7 мають право чимось дорікнути й пані Фартуні.

Але водночас, грамотна і завзята гра ДЮСШ Богодухів дозволила гравцям цієї команди довести справу до перемоги. Зазначимо також, що наставники ДЮСШ-7 не ставлять особливих завдань перед своєю другою командою. Тому ніхто не робить великої трагедії через те, що у ДЮСШ7-2 після стартових турів 0 залікових пунктів у турнірній таблиці. А ось якщо перший склад не проб’ється до чвертьфіналу турніру, тоді до гравців у тренерів будуть відповідні претензії. Про це, власне, говорив на післяматчевому інтерв’ю головний тренер ДЮСШ-7 Віктор Глєбов.

Микола Іванко, тренер команди ДЮСШ-7: «Уступили только в физике. У нас половина команды 2008-го года рождения, у соперника явно постарше. Интересно посмотреть статистику. Мы нанесли большое количество ударов. Я считаю, мы не заслуживали такого поражения. Играли хорошо, претензий к ребятам нет, но не всегда команда, играющая лучше выигрывает. Есть проблема с реализацией, но она присуща многим командам. Нам где-то не хватает опыта, где-то хладнокровия в играх со старшими ребятами. Все это приходит через игры, через опыт, в том числе через участие в таких турнирах. Для второй команды ми целей никаких не ставим. К первой будут претензии, если не выйдем из группы, так как мы привыкли быть как-минимум на призовых местах на таких турнирах. Все будет решаться в последних играх». 
Андрій Луценко, тренер команди ДЮСШ Богодухів: «В першу чергу хочу привітати своїх хлопців за гарну гру. Дійсно, так вийшло, що ми потрапили в найсильнішу групу. Всі чотири команди, мабуть, були б гарними півфіналістами цього турніру. Але вийшло так, що ми в одній групі. Команду ДЮСШ-7 ми бачили. Тому вже трохи її знали. Сьогодні при рахунку 2:2 було зрозуміло, що якій команді заб’ють, та й провалиться. Десь так і сталося. На в чомусь більше пощастило. Але команді суперника бажаю успіху в наступній грі з «Феніксом». Хай по-боряться нам на руку. На наступну гру будемо всерйоз налаштовуватися. Бо при чотирьох очках, можуть так скластися обставини, що ми можемо опинитися поза бортом чвертьфіналів. Про Валки можу сказати, що ми їх добре знаємо. Ми граємо з ними на великому полі на обласних змаганнях. Це вже протягом двох років, напевно, наш найпринциповіший суперник. З ними у нас завжди справжня «рубка».

Група "С"

ДЮСШ ХФТІ осаджує дублерів «Фенікса»


Після впевненої перемоги над ЦПТО-3 в першому турі багато хто жадав «продовження банкету» в матчі другої команди «Фенікса» проти команди ДЮСШ Харківського фізико-технічного інституту з П’ятихаток. Проте «фізики» збили трохи завзятість з команди Юрія Ващенка, в упертій боротьбі здобувши перемогу над «феніксами» з рахунком 6:3.

Хоча ніщо не віщувало неприємності для вболівальників «Фенікса». Здалося історія першого туру повториться. «Фенікс-2», як і тиждень тому, вийшов грати одразу після нічийної гри першого складу. Ба більше, так само як і своєму матчі першого туру «феніксам» вдалося забити швидкий перший гол. Далі сценарій був вже інший. Однак, «Фенікс» тримався добре півтора тайми, подекуди відіграючись, але й виходячи вперед також. Власне, рівна і цікава гра без суттєвої переваги жодної з команд трималася до того моменту, як за рахунку 3:2 на користь підопічних Юрія Ващенка, на полі не почав феєрити гравець з П’ятихаток Артем Гугля. Фактично саме його хет-трик вирішив долю цього поєдинку. Артема Гуглю можна сміливо назвати гравцем всього туру, його лідерський і голеадорський внесок є найсуттєвішим в перемозі команди ХФТІ.

Окрім того, можна відмітити тренерський хід наставників «фізиків» з П’ятихаток. Коучі ХФТІ грали сьогодні з сформованими за віком четвірками своїх футболістів. Зокрема, гравці 2008 року мали свою четвірку, а старші футболісти свою. Цей тактичний хід, очевидно, також допоміг команді ХФТІ виграти.

Другій команді «Фенікса», очевидно, не вистачило гравецького досвіду та, можливо, наявності лідера на полі, аби втримати перевагу, чи коли вже сталися голи Артема Гуглі, не губитися, а спробувати врятувати матч. Нагадаємо, що гравці цього складу «Фенікса», хоч і підсилений кількома футболістами першої команди, все ж таки ще не мають суттєвого досвіду виступів на турнірах подібного рівня. Ну, що ж, після фієричної перемоги, приходить прикра поразка – це є футбол, а гіркі та солодкі смаки нерозлучні на футбольній кухні.

Юрій Ващенко, тренер команди «Фенікс-2»: «Я считаю, что в целом сыграли плохо. Начали вроде ничего, ну а потом вы видели. Для многих это первый турнир, вторая игра. Будем работать, учиться. Понятно, что тяжело. У нашего соперника команда сыграна, ну а нам тяжело было с ними. Мы не ставим перед второй командой никаких задач. Главное, чтобы дети наигрались, получили удовольствие. Потому как игры – это одно, а игры, турниры – это совершенно другое. Получится будем бороться за какие-то места в Кубке Надежды или Золотой середины. Как пойдет, шансы еще есть». 
Олександр Жидков, тренер команди ДЮСШ ХФТІ: «Отошли от проигрыша прошлой субботы. В этот раз решили сыграть своими четверками. Ребята 2008 гола играли своей четверкой, постарше – своей. Достаточно грамотно сыграли в защите. Конечно, были и погрешности, однако в целом – очень хорошо сыграли. Артем Гугля сильно помог команде. Он очень сильный игрок, с хорошим ударом, со скоростью, забивает. К сожалению, редко тренируется, если будет тренироваться чаще, будет еще сильнее играть».
 

Дербі «одноклубників»

Завершував другий ігровий день турніру Кубка Ланевського поєдинок ДЮСШ-13 проти команди ЦПТО-3. Цей матч був своєрідним дербі, адже у іграх великого футболу ці колективи мають одну команду. Родзинкою гри також можна вважати той факт, що голкіпер ДЮСШ-13 Олексій Тенета тривалий час виступав за команду ЦПТО-3, а нині грав проти своєї колишньої команди, захищаючи ворота ДЮСШ-13.

Перемога 6:1 за визначенням є впевненою перемогою. До того ж, це друга поспіль перемога ДЮСШ-13 на цьому турнірі. Таким результатом може похвалитися хіба що лідер групи А – команда «Сокіл». Проте, Сергій Головко весь час «підбадьорював» незлим гучним своїх хлопців, аби вони не втратили настрой на цю гру. Під час матчу ми трохи критикували у своєму коментарі лідера ДЮСШ-13 Микиту Дементьєва, проте, варто нам було зазначити, що його майже не помітно на полі, як Микита нагадав про себе дублем протягом двох хвилин. І далі, спонукаємий тренером, Дементьєв відіграв добре.

Микола Кравченко, ще після першої гри говорив, що його команда ЦПТО-3 буде вчитися й набиратися досвіду на цьогорічному турнірі пам’яті Бориса Ланевського й особливих завдань він перед своїми хлопцями не ставить. Однак ми помітили, що саме в цьому матчі тренеру особливо хотілося, аби його підопічні виглядали достойно. Підказували тренери ЦПТО-3 своїм гравцям і про слабкі сторони гри голкіпера Тенети, бо дуже добре його знають. Втім, це особливо не допомогло, Тенета пропустив лише одного разу і з цим показником є в трійці кращих воротарів туру.

В наступному турі буде вирішуватися все. Власне як і в інших групах. ДЮСШ – 13 зустрінеться в другою командою «Фенікса», для яких здобуття перемоги в останньому турі цілком може означати прохід до чвертьфіналу. Ну, а для підопічних Сергія Головка має грати здорова амбіція вийти переможцем групи зі стовідсотковим результатом – три перемоги в трьох іграх. Словом, буде дуже цікаво.

Сергій Головко, тренер ДЮСШ-13: «Дело в том, что ЦПТО-3 – это наши «друзья-соперники», в некоторых турнирах мы играем сборной командой. Поэтому я боялся, что мы на друзей не настроимся в полной мере. И так оно и получилось. В начале игры забили два гола и думали, что так и продолжим. Был такой период в игре, когда мои ребята немножко расслабились. При счете 2:1, нужно было взять себя в руки и играть в свой футбол. В общем, только ближе к концу игры мне понравились несколько комбинаций. Думаю, что и соперник уже был расслаблен в конце матча, понимая, что сопротивление бесполезно. 
Микола Кравченко, тренер команди ЦПТО-3: «Первый тайм мы отыграли прилично. Потом мы подсели физически. У нас была сегодня игра со Снежковым в парке Горького. Мы их там обыграли. В общем, отдохнули всего два часа. Так на второй тайм нас чуть-чуть не хватило. Плюс к этому, у нас катастрофа с травмами. Многие очень травмированы. Снова не смог участвовать Добреля, и многие другие ребята. Ну будем двигаться дальше, тренироваться. Наша цель, чтобы ребята научились играть. Еще хочу отметь, что немного не понимаю Сергея Владимировича [Головко – тренера ДЮСШ-13], мы так с ним играли. Первый тур Соломатин за нас играл, а второй тур за них. Как-то непонятно. В самый последний момент у нас его забрали. Только вчера вечером я узнал, что Соломатин будет играть за ДЮСШ-13. Это как-то…[не правильно]. Мог бы сразу нам его не давать, мы бы кого-то другого наигрывали. В следующем туре нам предстоит сыграть с еще более сильным соперником. Там ребята постарше. А мы еще очень юны. Юны, но амбициозны»


«Статистика – пані вперта»

В другому турі було забито 49 м’ячів (в середньому 8,1 за гру). Цього ігрового дня було пробито перший 1-метровий штрафний через перебір фолів у команди «Сокіл», цей пенальті не було реалізовано командою ДЮСШ-7; гра між цими суперниками була найгрубішою – команди на двох «заробили» цілих 17 фолів. Усього юні футболісти цього дня 45 раз порушували правила гри.

Матч туру: ДЮСШ ХФТІ – Фенікс-2

Команда туру: ДЮСШ Богодухів

Розчарування туру: ДЮСШ-7-2. "Фенікс-2"

Голеадори туру: Кирило Новіков («Колос» Сніжків) – 8, Артем Гугля (ДЮСШ ХФТІ П’ятихатки), В’ячеслав Клюка (ДЮСШ-13), Мілан Олейників («Колос» Сніжків) – по 3.

Воротарський мінімум: Олексій Тенета (ДЮСШ-13), Петро Іванов («Колос» Сніжків), Артем Рибін («Сокіл») – по 1.

Символічна збірна туру:
Воротар: Олексій Тенета (ДЮСШ-13)

Польові гравці: Артем Гугля (ДЮСШ ХФТІ), Роман Коверя (ДЮСШ Валки), Кирило Бех («Сокіл»), В’ячеслав Клюка (ДЮСШ-13) 

Наступний тур завершить груповий етап Кубка Бориса Ланевського. 25 травня найочікуванішими протистояннями стануть дербі Харківської області між ДЮСШ Валки і ДЮСШ Богодухів, а також обидві гри «Феніксів»: перша команда зіграє з другою командою ДЮСШ-7, а другу екзаменуватиме ДЮСШ-13.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Примечание. Отправлять комментарии могут только участники этого блога.